×

BuurtKadoos

15 november 2023

10 Redenen waarom lokaal adverteren werkt

Lokaal adverteren is een krachtige strategie die bedrijven helpt hun doelgroep op lokaal niveau te bereiken en te betrekken. Het is een marketingbenadering die de nadruk legt op het richten van advertenties op specifieke geografische locaties. In dit artikel gaan we dieper in op wat lokaal adverteren precies inhoudt en waarom het zo effectief is voor bedrijven. We zullen ook enkele van de belangrijkste voordelen van lokaal adverteren bespreken en eindigen met 10 redenen waarom het werkt.

Wat is lokaal adverteren?

Lokaal adverteren verwijst naar het proces van het maken en verspreiden van advertenties die gericht zijn op een specifieke geografische locatie. Dit kan een stad, een bepaalde buurt of zelfs een straat zijn. Het doel is om potentiële klanten in die specifieke regio te bereiken en aan te spreken. Lokaal adverteren kan plaatsvinden op verschillende platforms, zoals televisie, radio, printmedia en online kanalen.

printmedia lokaal adverteren

De definitie van lokaal adverteren

Lokaal adverteren kan op verschillende manieren worden gedefinieerd, maar de kern ervan blijft hetzelfde: het is een marketingstrategie die gericht is op het bereiken van een specifieke geografische doelgroep. Het kan worden gezien als het tegenovergestelde van nationale of internationale marketing, die zich richt op een veel breder publiek.

Het belang van lokaal adverteren

Voor bedrijven die afhankelijk zijn van lokale klanten en gemeenschappen, is lokaal adverteren van cruciaal belang. Het stelt hen in staat om effectiever te communiceren met hun doelgroep en de betrokkenheid te vergroten. Lokaal adverteren helpt bedrijven om zich te concentreren op de specifieke behoeften en interesses van lokale consumenten, waardoor ze relevanter en waardevoller kunnen zijn.

Daarnaast biedt lokaal adverteren bedrijven de mogelijkheid om zich te verbinden met de lokale cultuur en gemeenschap. Door gebruik te maken van lokale taal, symbolen en tradities in hun advertenties, kunnen bedrijven een gevoel van verbondenheid creëren en het vertrouwen van de lokale bevolking winnen.

lokale retail

Een ander voordeel van lokaal adverteren is dat het bedrijven in staat stelt om zich aan te passen aan de specifieke marktomstandigheden in een bepaald gebied. Door de lokale concurrentie, economische trends en demografische gegevens te begrijpen, kunnen bedrijven hun advertenties aanpassen om beter aan te sluiten bij de behoeften van de lokale consumenten.

Bovendien kan lokaal adverteren ook leiden tot mond-tot-mondreclame en positieve aanbevelingen. Wanneer bedrijven zich richten op een specifieke geografische locatie, hebben ze meer kans om klanten te bereiken die zich identificeren met hun merk en tevreden zijn met hun producten of diensten. Deze tevreden klanten zullen waarschijnlijk hun ervaringen delen met anderen in hun sociale kring, waardoor een positieve reputatie wordt opgebouwd voor het bedrijf.

Al met al kan lokaal adverteren een effectieve strategie zijn voor bedrijven die hun bereik willen vergroten en de betrokkenheid van hun doelgroep willen vergroten. Door zich te richten op een specifieke geografische locatie, kunnen bedrijven hun advertenties relevanter en waardevoller maken voor lokale consumenten, wat uiteindelijk kan leiden tot een grotere klantenkring en zakelijk succes.

De voordelen van lokaal adverteren

Naast het begrijpen van wat lokaal adverteren is en waarom het belangrijk is, is het ook essentieel om de voordelen ervan te kennen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van lokaal adverteren voor bedrijven:

Verhoogde Zichtbaarheid

Een van de belangrijkste voordelen van lokaal adverteren is verhoogde zichtbaarheid. Door te adverteren op lokale platforms en kanalen, kunnen bedrijven zich richten op potentiële klanten die zich in hun directe omgeving bevinden. Dit vergroot de kans dat mensen de advertenties zien en erop reageren.

Bovendien kan lokaal adverteren helpen om de naamsbekendheid van een bedrijf te vergroten. Door consistent aanwezig te zijn in de lokale gemeenschap, kunnen bedrijven top-of-mind blijven bij potentiële klanten. Dit kan resulteren in meer verkeer naar de winkel of website van het bedrijf.

lokale zichtbaarheid

Doelgerichte Marketing

Lokaal adverteren stelt bedrijven in staat om hun marketinginspanningen specifiek af te stemmen op de behoeften en interesses van lokale consumenten. Door te begrijpen wat er lokaal speelt en waar mensen naar op zoek zijn, kunnen bedrijven gerichte advertenties maken die aantrekkelijk zijn voor hun doelgroep.

Bijvoorbeeld, een restaurant kan lokale evenementen of festivals benutten om hun menu-items te promoten en speciale aanbiedingen te creëren. Op deze manier kunnen ze inspelen op de behoeften van lokale fijnproevers en hun omzet verhogen.

Verhoogde Klantloyaliteit

Door te adverteren op lokale platforms en kanalen kunnen bedrijven een sterke band opbouwen met hun klanten. Lokaal adverteren stelt bedrijven in staat om dichter bij hun klanten te staan en een persoonlijke relatie op te bouwen. Dit kan resulteren in een grotere klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame.

Als een bedrijf bijvoorbeeld de lokale sportteams sponsort of deelneemt aan lokale goede doelen, kan dit de betrokkenheid van de gemeenschap vergroten en klanten aanmoedigen om terug te blijven komen. Klanten voelen zich vaak loyaal aan bedrijven die investeren in hun lokale gemeenschap.

Bovendien kan lokaal adverteren ook leiden tot positieve online recensies en aanbevelingen. Tevreden klanten zullen eerder geneigd zijn om hun positieve ervaringen te delen, waardoor het bereik van het bedrijf wordt vergroot en potentiële klanten worden aangetrokken.

online zichtbaarheid

10 Redenen waarom lokaal adverteren werkt

Reden 1: Verhoogde lokale zichtbaarheid

Lokaal adverteren vergroot de zichtbaarheid van bedrijven in hun lokale gemeenschap. Door te adverteren op lokale platforms en kanalen komen bedrijven onder de aandacht van potentiële klanten die zich in dezelfde regio bevinden. Dit vergroot de kans dat mensen het bedrijf vinden en er gebruik van maken.

Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat lokale zichtbaarheid niet alleen betrekking heeft op online kanalen, maar ook op offline kanalen. Denk hierbij aan lokale kranten, tijdschriften en billboards. Door zowel online als offline kanalen te gebruiken, kunnen bedrijven een breder publiek bereiken en hun lokale zichtbaarheid verder vergroten.

Reden 2: Betere doelgroep segmentatie

Lokaal adverteren stelt bedrijven in staat om hun doelgroep nauwkeurig te segmenteren op basis van geografische locatie. Dit betekent dat ze advertenties kunnen maken die specifiek zijn afgestemd op de behoeften en interesses van lokale consumenten. Hierdoor wordt de kans groter dat mensen reageren op de advertenties en actie ondernemen.

Daarnaast kunnen bedrijven ook gebruik maken van demografische en gedragsgegevens om hun doelgroep verder te verfijnen. Door bijvoorbeeld te adverteren op basis van leeftijd, geslacht, interesses en koopgedrag, kunnen bedrijven nog gerichter adverteren en hun boodschap beter overbrengen.

Reden 3: Verhoogde Klantloyaliteit

Lokaal adverteren is een effectieve manier om klantloyaliteit op te bouwen. Door te adverteren op lokale platforms en kanalen kunnen bedrijven een sterke band opbouwen met hun klanten. Dit kan resulteren in herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame, wat op zijn beurt weer meer klanten kan aantrekken.

klantloyaliteit door lokaal adverteren

Een interessante strategie om klantloyaliteit te vergroten, is het bieden van exclusieve aanbiedingen en kortingen voor lokale klanten. Door lokale klanten te belonen voor hun loyaliteit, kunnen bedrijven een sterke band opbouwen en ervoor zorgen dat klanten steeds weer terugkomen.

Reden 4: Kostenbesparing

Voor veel bedrijven kan lokaal adverteren kosteneffectiever zijn dan nationale of internationale advertenties. Dit komt doordat lokale advertenties zich richten op een kleiner publiek en minder concurrentie hebben. Hierdoor kunnen bedrijven hun advertentiebudget efficiënter besteden en een betere ROI behalen.

Bovendien kunnen bedrijven met lokaal adverteren ook besparen op transport- en verzendkosten. Door zich te richten op de lokale markt, kunnen bedrijven hun producten of diensten sneller en goedkoper leveren, wat de algehele kosten verlaagt.

Reden 5: Verhoogde Merkbekendheid

Door te adverteren op lokale platforms en kanalen kunnen bedrijven hun merkbekendheid vergroten binnen hun lokale gemeenschap. Mensen ontwikkelen een vertrouwdheid met het merk en worden eerder geneigd om er gebruik van te maken. Dit kan leiden tot een groter marktaandeel en groei van het bedrijf.

merkbekendheid vergroten

Om de merkbekendheid verder te vergroten, kunnen bedrijven ook deelnemen aan lokale evenementen en sponsoractiviteiten. Door actief betrokken te zijn in de lokale gemeenschap, kan het merk een positieve reputatie opbouwen en de merkbekendheid verder versterken.

Reden 6: Betere Concurrentiepositie

Lokaal adverteren kan bedrijven helpen om een betere concurrentiepositie te verwerven. Door zich te richten op de lokale markt kunnen ze zich onderscheiden van grote nationale of internationale concurrenten. Dit stelt hen in staat om zich te richten op hun unieke voordelen en beter in te spelen op de behoeften van lokale klanten.

Daarnaast kunnen bedrijven ook samenwerken met andere lokale bedrijven om hun concurrentiepositie te versterken. Door gezamenlijke marketingcampagnes en evenementen te organiseren, kunnen bedrijven elkaar versterken en een groter bereik creëren.

Reden 7: Verhoogde Verkoop

Door te adverteren op lokale platforms en kanalen kunnen bedrijven hun verkoop verhogen. Lokale advertenties stellen bedrijven in staat om hun producten of diensten rechtstreeks aan potentiële klanten in hun lokale gemeenschap te presenteren. Dit vergroot de kans dat mensen de producten of diensten kopen en daarmee de omzet van het bedrijf verhogen.

verhoogde verkoop door lokaal adverteren

Om de verkoop verder te stimuleren, kunnen bedrijven ook gebruik maken van promoties en acties die specifiek gericht zijn op lokale klanten. Door bijvoorbeeld tijdelijke kortingen of gratis verzending aan te bieden, kunnen bedrijven lokale klanten overtuigen om tot aankoop over te gaan.

Reden 8: Betere Klantrelaties

Lokaal adverteren stelt bedrijven in staat om betere klantrelaties op te bouwen. Door te adverteren op lokale platforms en kanalen kunnen bedrijven een persoonlijke connectie maken met hun klanten. Dit kan leiden tot een grotere klanttevredenheid en loyaliteit, waardoor klanten meer geneigd zijn om terug te keren en het bedrijf aan te bevelen aan anderen.

Bedrijven kunnen ook gebruik maken van sociale media om de klantrelaties verder te versterken. Door actief te zijn op platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter, kunnen bedrijven direct in contact komen met hun klanten en snel reageren op vragen en opmerkingen.

Reden 9: Verhoogde Online Zichtbaarheid

Lokaal adverteren kan ook de online zichtbaarheid van bedrijven vergroten. Door te adverteren op lokale platforms en kanalen kunnen bedrijven meer verkeer naar hun website genereren en hun online aanwezigheid versterken. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan een grotere online aanwezigheid en betere zoekresultaten in lokale zoekopdrachten.

Om de online zichtbaarheid verder te vergroten, kunnen bedrijven gebruik maken van zoekmachineoptimalisatie (SEO) technieken. Door relevante zoekwoorden en lokale informatie op te nemen in hun website en online advertenties, kunnen bedrijven beter gevonden worden door potentiële klanten.

online lokaal adverteren

Reden 10: Betere ROI

Ten slotte kan lokaal adverteren een betere Return on Investment (ROI) opleveren voor bedrijven. Doordat lokale advertenties gericht zijn op een specifieke doelgroep en minder concurrentie hebben, kunnen bedrijven een hogere conversieratio behalen. Dit betekent dat ze meer waarde halen uit hun advertentie-uitgaven en een beter rendement op hun investering behalen.

Om de ROI verder te optimaliseren, is het belangrijk om de resultaten van de advertenties regelmatig te monitoren en te analyseren. Door te kijken naar de prestaties van verschillende advertenties en kanalen, kunnen bedrijven hun advertentiestrategieën bijsturen en de ROI verder verbeteren.

Concluderend biedt lokaal adverteren veel voordelen voor bedrijven die zich willen richten op hun lokale gemeenschap. Het vergroot de zichtbaarheid, verbetert de klantloyaliteit, vergroot de merkbekendheid en kan zelfs kosteneffectiever zijn dan nationale advertenties. Met deze 10 redenen waarom lokaal adverteren werkt, hopen we dat bedrijven geïnspireerd raken om deze strategie in hun marketingplan op te nemen en te profiteren van de voordelen die het biedt.

Er zijn talloze manieren om via marketing klanten naar jouw winkel te trekken. Maar niets werkt zo goed als Lokale Marketing. Bij BuurtKadoos maken wij ons hard voor de lokale welvaart. Wij stimuleren mensen om hun geld lokaal te besteden en helpen lokale ondernemers meer omzet te draaien. Dit doen wij onder andere met de BuurtKadoos: een marketingmiddel dat je gewoon in je handen kunt houden, en nieuwe klanten letterlijk naar je winkel haalt. Lekker old school en bijzonder effectief. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Download dan hier de brochure! 

Geschreven door: Amber Lilly
Geplaatst op: 15 november 2023