×

BuurtKadoos

17 december 2020

Lokaal ondernemerschap: het cement van de buurt

Impact

Wanneer wij terugblikken op 2020 dan is corona helaas een onvermijdelijk onderwerp waar iedereen, op een of andere manier, wel mee geconfronteerd is. Wellicht heb je een tegoedbon, omdat je vlucht last minute geannuleerd is. Je hebt je misschien laten testen in een corona-teststraat. Of is jouw stamkroeg al veel te lang dicht? Misschien ben je het thuiswerken inmiddels spuugzat omdat jouw kinderen en de hond je steeds lastigvallen. Of zijn er vele zaterdagen zonder competitie? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Maar naast de impact in het privédomein is de impact op ondernemers ook enorm groot. Veel bedrijven moeten tijdelijk of gedeeltelijk dicht en in andere sectoren moeten mensen extra hard aan de bak om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Dit vraagt enorm veel van ondernemers. Zij zijn genoodzaakt om eindeloos te improviseren om er ondanks alles het beste van te maken. We hebben zeer grote lokale betrokkenheid gezien door de vele initiatieven om de lokale ondernemers te steunen. Tegelijkertijd bezorgen de koeriers de tsunami aan bestellingen van de bekende landelijke webshops door heel Nederland. Een heel gemixt en tegenstrijdig beeld. 

Lokaal betrokken

Het bracht nog een ander perspectief waarvan het bestaan duidelijker is geworden door de gevolgen van Corona. Wie zorgt dat er jaarlijks leuke artiesten optreden op de braderie of jaarmarkt? Wie maakt het mogelijk dat er bejaarden-carnaval georganiseerd kan worden? Wie sponsoren toch altijd de kleding van jouw club? Hoe komt die gezellige kerstversiering in de winkelstraten elk jaar? Wie betaalt de busrit waarmee vrijwilligers een leuk dagje uit kunnen? Hoe komt het dat een vervallen monument in jouw stad toch weer wordt opgeknapt? Het zijn betrokken en bevlogen burgers en lokale ondernemers. Stel je nu eens voor dat dit allemaal weggevaagd wordt door Corona? Wat blijft er dan over? Zou Bol.com de hele jeugd van de amateurs in nieuwe kleding steken? Betaalt Coolblue de kerstverlichting? Zorgt Unilever ervoor dat er een zomervakantieweek geregeld wordt voor de kinderen op de lagere school? Het antwoord is simpelweg; nee.

Leefbare buurt

Lokaal ondernemerschap is dus op heel veel vlakken goed voor de leefbaarheid van jouw buurt. Lokale ondernemers zorgen voor een diversiteit aan aanbod. Lokale ondernemers zorgen voor werkgelegenheid. Lokale ondernemers zorgen voor sponsoring. Lokale ondernemers zijn lokaal betrokken. En ze vormen mede het cement van jouw buurt. Zonder dat cement valt jouw buurt uit elkaar. Heel veel mensen hebben dat belang gezien en gevoeld het afgelopen jaar. Laten we ervoor zorgen dat dat cement niet afbrokkelt. Laten we zelf ook dat cement zijn en zelf bijdragen aan die leefbare buurt. Dat is van wezenlijk belang. 

Geplaatst door: Sonny
Categorie: Ondernemers, Tips