×

BuurtKadoos

12 juli 2021

Lokale marketing: waar moet je op letten?

Lokale ondernemers staan eigenlijk allemaal voor dezelfde vraagstukken. Hoe krijg je zoveel mogelijk traffic naar jouw winkel toe, hoe verhoog je de uitgaven per bezoek en hoe zorg je voor herhaalbezoeken én loyale vaste klanten?

Een voor de hand liggende oplossing voor deze problemen is het inzetten van lokale marketing. Met lokale marketing bereik je consumenten in de buurt van jouw onderneming, en dát wil je. Deze lokale gemeenschap bestaat namelijk uit mensen die wekelijks of zelfs dagelijks jouw onderneming passeren. Met lokale marketing verleid je als het ware de lokale consument om jouw assortiment of diensten te komen ontdekken. Dit geeft jou de kans om een onvergetelijke eerste indruk te maken die hopelijk resulteert in een aankoop én herhaalbezoeken.

Lokale marketing biedt daarnaast nog veel meer voordelen voor bedrijven, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van lokale marketing:

  1. Gerichte doelgroep: Zoals hierboven al beschreven kun je door lokaal te adverteren je richten op mensen die zich in de directe omgeving van je bedrijf bevinden, waardoor je de juiste doelgroep bereikt die meer geneigd is om je producten of diensten te kopen.
  2. Persoonlijke interactie: Lokale marketing stelt je in staat om een persoonlijke band op te bouwen met klanten. Door face-to-face interactie of lokale evenementen kun je als bedrijf een sterke relatie en loyaliteit opbouwen.
  3. Concurrentievoordeel: als kleine bedrijf kun je profiteren van lokale marketing door je te onderscheiden van grotere concurrenten. Door de nadruk te leggen op de lokale gemeenschap en behoeften, kun je unieke waarde bieden die grote ketens vaak niet kunnen evenaren.
  4. Kostenbesparing: Lokale marketing kan kosteneffectief zijn, vooral in vergelijking met grootschalige nationale campagnes. Door je te richten op specifieke geografische gebieden kun je jouw marketingbudget efficiënter inzetten.
  5. Flexibiliteit: Lokale marketingstrategieën kunnen gemakkelijk worden aangepast en afgestemd op de behoeften van de lokale markt. Dit stelt je in staat om snel te reageren op veranderingen in de marktvraag of lokale trends.

Al met al kan lokale marketing een krachtige tool zijn om de naamsbekendheid te vergroten, klantenbinding op te bouwen en de verkoop te stimuleren, vooral voor bedrijven die sterk verankerd zijn in hun lokale gemeenschap.

lokale marketing

Voordat je van start gaat met lokale marketing is het belangrijk om eerst stil te staan bij de volgende punten, namelijk: doelstelling, boodschap, design, budget en ROI. Voordat we in een volgende blog kennis gaan maken met de diverse strategieën die je kunt inzetten voor lokale marketing gaan we eerst wat dieper in op deze aandachtspunten.

Het doel: wat wil je bereiken met lokale marketing?

Voordat je geld en energie gaat investeren in lokale marketing is het belangrijk om te definiëren  waarom je het doet. Wat wil je ermee bereiken? Wil je meer traffic naar je winkel, naamsbekendheid, een hogere besteding per bezoek of bepaalde aanbiedingen onder de aandacht brengen bij de lokale bevolking? Deze doelen vragen allemaal om een andere strategie. Pas als je bepaald hebt wat het doel is kun je gaan nadenken over de boodschap.

De boodschap: wat wil je vertellen?

Als je eenmaal hebt bepaald wat jouw doelstelling is kun je gaan nadenken over de boodschap. Want hoe zorg je ervoor dat je door middel van jouw boodschap deze doelstelling behaald? Je hebt namelijk met iedere vorm van marketing maar heel kort de aandacht van de consument. Het is dus van belang om direct duidelijk te maken wat jouw onderneming te bieden heeft.

Ben je op zoek naar meer traffic of naamsbekendheid? Dan is het allereerst belangrijk te bepalen wie je doelgroep is en hoe je die kunt bereiken. Richt jij je op een lokaal of juist regionaal publiek? Beschrijf jouw ‘droomklanten’ en maak dan een plan. Voor extra traffic is het belangrijk dat je die consument activeert en in beweging brengt. Met een aantrekkelijke aanbieding op jouw bestsellers, of een typisch product dat jij alleen verkoopt kun je die consument activeren en verleiden om naar je toe te komen. Wil je jouw bekendheid vergroten, dan is het belangrijk om te weten wat jou nu zo uniek maakt ten opzichte van de concurrent. Draag die boodschap consequent en regelmatig uit. Pas na deze stappen bepaal je met welke media je die boodschappen gaat verspreiden.

Design: hoe zorg je dat jouw reclame-uiting opvalt?

Het oog wil ook wat! Hierboven hadden we het al over de korte aandachtspanne van de consument. Met een aantrekkelijk en vooral verrassend beeld weet jij de aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Dit is dus één van de punten waar je echt niet op wil bezuinigen.

design lokale marketinguiting

Zorg ervoor dat de marketinguiting zoveel mogelijk wordt opgemaakt in jouw huisstijl, dit zorgt voor herkenbaarheid in de winkel én online. Kies daarnaast voor aantrekkelijk beeldmateriaal met een hoge resolutie. Heb je geen geschikt beeldmateriaal? Overweeg dan om jouw producten en onderneming eenmalig door een professional te laten fotograferen. Je zult zien dat je deze beelden op talloze manieren kunt inzetten en het de investering écht waard is. Met de inzet van hoogwaardig beeldmateriaal is het voor de consument wederom meteen duidelijk wat hij of zij kan verwachten en dit verlaagt de drempel om daadwerkelijk een bezoek te komen brengen.

Wees niet bang om een element van verrassing toe te voegen in jouw beelduitingen. Met originaliteit trek je de aandacht!

Budget: wat kan en wat wil je uitgeven aan lokale marketing?

Lokale marketing kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Het is belangrijk om voordat je begint te bepalen wat je hier op maandelijkse basis gemiddeld aan uit wil geven. Continuïteit is bij de inzet van marketing namelijk erg van belang. Wanneer jij elke maand opnieuw gaat bepalen hoeveel budget er overblijft voor marketing is het moeilijk om deze continuïteit te behouden. Stel hierin dus realistische doelen, blijkt het achteraf dat je toch meer te besteden hebt? Dan kun je jouw marketinginzet altijd een extra boost geven maar de basis blijft gegarandeerd.

ROI: wanneer is het een succesvolle investering?

Om te bepalen of jouw lokale marketingstrategie succesvol gaat zijn is het belangrijk om vooraf te bepalen wat ‘succesvol’ voor jou betekent. Wat verwacht je precies van de investering en met welke uitkomst ben je tevreden. ROI, of Return on Investment, is een cruciaal concept in marketing en bedrijfsvoering. Het vertegenwoordigt de verhouding tussen de winst of meerwaarde die wordt gegenereerd ten opzichte van de kosten die zijn geïnvesteerd in een bepaalde activiteit, zoals marketingcampagnes. Het belang van ROI kan niet worden overschat, en hier is waarom:

  1. Meetbaarheid: ROI biedt een meetbare manier om de effectiviteit van investeringen te beoordelen. Het stelt bedrijven in staat om concreet te zien hoeveel rendement ze behalen op hun uitgaven, waardoor ze kunnen bepalen welke strategieën het meest succesvol zijn en welke moeten worden aangepast of stopgezet.
  2. Besluitvorming: Door ROI te analyseren, kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen over waar ze hun middelen moeten inzetten. Het stelt hen in staat om te bepalen welke marketingkanalen, campagnes of activiteiten het beste rendement opleveren, zodat ze hun budget effectief kunnen toewijzen.
  3. Efficiëntie: Een focus op ROI moedigt efficiëntie aan binnen een organisatie. Bedrijven worden gestimuleerd om te streven naar maximale resultaten met minimale kosten, waardoor ze hun middelen effectiever kunnen beheren en hun winstgevendheid kunnen vergroten.
  4. Transparantie: ROI biedt transparantie over de prestaties van verschillende bedrijfsactiviteiten. Het stelt managers in staat om duidelijk te communiceren over de impact van investeringen en om stakeholders, zoals investeerders of het leiderschapsteam, te informeren over de financiële gezondheid van het bedrijf.
  5. Langdurig succes: Door te streven naar een positieve ROI in alle aspecten van de bedrijfsvoering, leggen bedrijven een fundament voor langdurig succes. Het helpt hen om strategisch te plannen, risico’s te beheren en groeimogelijkheden te identificeren die waarde toevoegen aan het bedrijf op de lange termijn.

Kortom, ROI is van vitaal belang omdat het niet alleen een meetinstrument is, maar ook een leidraad voor effectieve besluitvorming, efficiëntie, transparantie en duurzaam succes in zowel marketing als bedrijfsvoering.

roi lokale marketing

Misschien maak je al regelmatig gebruik van ROI berekeningen of je komt er nu voor het eerst mee in aanraking. Het principe gaat erom dat je bepaald hoe een investering zichzelf terugbetaald. Daarvoor kijken we terug naar het eerste onderdeel, namelijk: de doelstelling. Stel jouw doelstelling is om nieuwe klanten aan te trekken, dan kun je hiervoor de ROI berekenen door te bepalen wat één nieuwe klant ongeveer oplevert. Hieronder een voorbeeld:

Je bent eigenaresse van een kapsalon. Een vaste klant komt gemiddeld eens in de drie maanden voor een knip- en verfbeurt. De klant betaalt hiervoor € 150,-. Dat betekent dat deze klant € 600 per jaar oplevert. Wanneer jij maandelijks € 100 investeert in lokale marketing kom je tot een jaarlijkse investering van € 1200,-. Dat betekent dat je bij minimaal 3 klanten je investering binnen een jaar hebt terug verdiend. Daarnaast blijven deze tevreden klanten hoogstwaarschijnlijk lang na dat jaar nog jouw kapsalon bezoeken gezien de gemiddelde Nederlander ongeveer elke tien jaar verhuist, en dus 10 jaar jouw klant is.”.

roi berekenen

En nu echt aan de slag met lokale marketing

Wanneer je bovenstaande punten duidelijk in kaart hebt gebracht ben je al een heel eind op weg om jouw lokale marketingstrategie te bepalen. Nu is het een kwestie van uitvinden welke kanalen jij het beste kunt inzetten om jouw doelstelling te behalen. Ben je benieuwd naar voorbeelden van lokale marketing? Lees dan deze blog! Of download onze guide over retailmarketing, hierin vind je 8 concrete tips waarop jij nu aan de slag kunt gaan met retailmarketing.

Geschreven door: Amber Lilly
Geplaatst op: 12 juli 2021